SağlıkTarifler

Zerdeçal Faydaları Zerdeçal Çayı Nasıl Yapılır

zerdeçal faydalarızerdeçal
Görüntüleme

Zerdeçal Faydaları  Zerdeçal Çayı Nasıl Yapılır

Zerdeçal Faydaları 4.500 yılı aşkın bir süredir sağlık takviyesi olarak kullanılan zerdeçal, yemek pişirmede ve büyük olasılıkla dini uygulamalarda kullanıldığı Hindistan kökenlidir. Tarihçiler , Yeni Delhi’de yaşayan insanların sıklıkla zerdeçal kullandığını kanıtlayan antik kaplarda M.Ö. 2.500’e kadar uzanan toz kalıntıları buldular . Zerdeçalın Ayurveda tıbbında önemli bir bileşen haline geldiği M.Ö. 500 civarında olduğu bulunmuştur.

Yapılan araştırmalara göre zerdeçal kullanımı MS 700 yılında Çin’e, MS 800 yılında Doğu Afrika’ya, MS 1200 yılında Batı Afrika’ya ve 18. yüzyılda Jamaika’ya yayılmıştır. O zamanlar bile zerdeçalın sağlığa faydalarıyla ilgili haberler yayılıyordu. Bugün Hindistan dünyadaki zerdeçalın çoğunu üretip tüketiyor, ancak özellikle ABD bu süper gıdayı yakalamaya çalışıyor.

Bu günlerde bağışıklığımızı güçlendirmenin ve sağlıklı kalmanın (özellikle grip mevsiminde) sağlıklı ve doğal yollarını arıyoruz ve zerdeçal dünya çapında milyonlarca insan için denenmiş ve doğru bir tercihtir.

ZERDEÇAL NEDİR?

Zerdeçal, botanik adı Curcuma longa olan bir bitkiden gelir . Bir köksap olan zerdeçal, bir kök gibi görünür ve çiçek üretir; aslında zerdeçal kökü zencefil ailesinin bir parçasıdır ve zencefil bitkisine çok benzemektedir.

Zerdeçal; toz, kapsül, ekstrakt ve kökün tamamı olmak üzere birçok formda tüketilebilir. Mutfakta, markette veya internette bulabileceğiniz zerdeçal tozunu kullanarak zerdeçal eklemek en kolay yoldur. Doğu mutfağında yaygın olarak kullanılan bir katkı olsa da, aynı zamanda altın parıltısı ve eşsiz eşsiz tadı sayesinde harika bir çay tadı da sağlar.

Zerdeçalı bu kadar güçlü bir takviye yapan şey, tıbbi özelliklere sahip kurkuminoidler adı verilen bileşiklerdir. Bu kurkuminoidlerden kurkumin, araştırmacıların sağlık açısından kanıtlanmış faydaları bulunan ana aktif bileşen olarak tanımlandı .

turuncu zemin üzerinde zerdeçal kökü

ZERDEÇAL ÇAYININ SAĞLIĞA FAYDALARI

Pek çok kişi , sabahları kahve yerine veya geceleri rahatlamanın güzel bir yolu olarak zerdeçal çayını her gün tüketmeyi tercih ediyor . Zerdeçal çayı çok fazla kafein içermediğinden, kendisini tedirgin etmeyecek bir şeyler yudumlamak isteyenler için de mükemmel bir alternatiftir. Kafein eksikliği aynı zamanda kendinize bir fincan zerdeçal çayı hazırlamak için yanlış zaman veya yer olmadığı anlamına da gelir. Sabah kafein alımınızı atlamadan zerdeçalın faydalarından yararlanmak ister misiniz ? Tercih ettiğiniz buysa, en sevdiğiniz kahvenin yanında da tamamen içebilirsiniz. Zerdeçal çayını yapmak kolaydır ve iyileştirici sıcaklığıyla kucaklaşmak rahat bir toparlanma sağlar.

Bazı insanlar zerdeçalın birçok sağlık sorununu hafifletebildiği ve hatta hafifletebildiği gösterildiğinden günlük sağlık rejimlerinin bir parçası olarak zerdeçal çayını kullanırlar. Zerdeçaldaki aktif madde kurkuminoidlerdir ancak biyoyararlılığı düşük olma eğilimindedirler, bu da vücudun her zaman iyiliğin tümünü özümseyemeyeceği anlamına gelir. Vücudun emmesinin zor olmasının nedenlerinden biri de düşük su içeriğinden kaynaklanmaktadır, bu nedenle onu çay şeklinde içerek ve bir tutam karabiber ekleyerek oyunu tamamen geliştirebilir ve tüm bu iyiliği vücudunuza gönderebilirsiniz.

Binlerce yıldır Zerdeçal, antiinflamatuar ve antioksidan özellikleri nedeniyle hayranlık uyandırdı. Zerdeçal çayını ritüelinizin bir parçası haline getirerek, tüm iyiliklerden yararlanabilir ve bu narin ve rüya gibi çaydan doğal olarak gelen altın ışıltının tadını çıkarabilirsiniz.

Daha fazlasını öğrenmek mi istiyorsunuz? İşte zerdeçal çayının kanıtlanmış sağlık yararları.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ GÜÇLENDİRİCİ

Araştırmalar, zerdeçaldaki güçlü bileşik olan kurkuminin bağışıklık sistemini güçlendirebileceğini ve hatta muhtemelen bağışıklık bozuklukları olan kişilere bile yardımcı olabileceğini buldu. Journal of Clinical Immunology’de yayınlanan bu 2007 çalışmasıkurkuminin “T hücreleri, B hücreleri, makrofajlar, nötrofiller, doğal öldürücü hücreler ve dendritik hücrelerin” aktivasyonunu modüle edebilen “güçlü bir immünomodülatör ajan” olduğunu belirtmektedir. Çalışma, kurkuminin bağışıklık bozukluğu olan kişiler için bir tedavi şekli olarak kullanılabileceğini öne sürdü. Zaten zayıflamış bir bağışıklık sisteminiz varsa veya soğuk algınlığı veya gribin bazı erken semptomlarını yaşıyormuş gibi hissediyorsanız, sabah veya akşam kendinize biraz zerdeçal çayı yapın ve bu antibakteriyel ve antiviral özelliklerin işe yaramasına izin verin. bağışıklık sisteminize çok ihtiyaç duyulan desteği sağlar. Tea Drops’un Zerdeçal Çayı o kadar lezzetli ki vücudunuza hayati, tıbbi bir fayda sağladığınızı unutacaksınız.

GÜÇLÜ ANTİİNFLAMATUAR

Oksidatif strese bağlı iltihaplanma (sisteminizdeki serbest radikallerin ve antioksidanların dengesizliğinden kaynaklanır), MS, kalp hastalığı, alerji, astım, kolit, sedef hastalığı ve hatta kanser gibi çeşitli kronik hastalıklardan kaynaklanabilir. Depresyon gibi bazı zihinsel hastalıklar da vücutta iltihaba neden olabilir. Araştırmalar zerdeçaldaki kurkuminin iltihabı baskılayabildiğini ve antiinflamatuar bir madde olarak kabul edildiğini gösteriyor.

Kronik inflamasyonun bağışıklık sistemini olumsuz etkilediği gösterilmiştir bu nedenle depresyonla mücadele ediyorsanız veya sedef hastalığının alevlenmesiyle uğraşıyorsanız daha sık hastalandığınızı fark edebilirsiniz.

KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR

Yapılan çalışmalar zerdeçalın kolesterol düzeylerini (LDL kolesterol ve trigliserit düzeylerini) başarıyla düşürebildiğini göstermiştir. Araştırmada, yüksek yağlı bir diyetle beslenen deneklerde zerdeçal dozları verildikten sonra kolesterol seviyelerinde iyileşme olduğu gösterildi. Bununla birlikte, 2008 yılında yapılan bir çalışmada , yüksek kolesterolü olan hastalara zerdeçal uygulandıktan sonra, bu hastaların genel olarak daha düşük toplam kolesterol seviyeleri yaşadığı sonucuna varılmıştır.

İRRİTABL BAĞIRSAK SENDROMUNU KOLAYLAŞTIRIR

2012 yılında yayınlanan bir çalışmada araştırmacılar iki ayrı grubu test etti; 45 hastaya kurkumin ve 44 hastaya plasebo verildi. Kurkumin altı ay boyunca günde iki kez uygulandı. Sonuçlar? Birinci gruptaki ülseratif kolit hastalarının nüks ettiği ve İBS belirtileri gösterdiği görüldü. İlk grupta yalnızca yüzde 4’ü altı ay sonra tekrarladı, plasebo grubuna kıyasla yüzde 18’inin tekrarladığı görüldü. Bu çalışma, düzenli olarak alındığında zerdeçalın ülseratif kolit semptomlarını (karın ağrısı, kilo kaybı, ishal ve daha fazlasını içerebilen) en aza indirmeye yardımcı olan etkili bir takviye olduğu sonucuna varmıştır.

ALZHEİMER’A KARŞI ÖNLEYİCİ TEDBİR

İlginç bir şekilde, Hindistan’da Alzheimer hastalarının yüzdesinin olağanüstü derecede düşük olduğu tespit edildi ve bazıları bunun, çoğu Hint yemeğinin ana maddesinin zerdeçal olmasından kaynaklandığına inanıyor. Daha fazla çalışma yapılması gerekse de araştırmacılar , test deneklerinde zerdeçalın inflamasyonu ve oksidatif stresi azalttığını keşfetti (her ikisi de Alzheimer gelişimine katkıda bulunan faktörler olabilir). Diğer çalışmalar, kurkuminin beyindeki amiloid plak oluşumunun yanı sıra beyin hücrelerinin parçalanmasını da durdurabileceğini iddia ediyor.

doğranmış zerdeçal, toz, otlar ve tahta kaşık

ÜVEİT BELİRTİLERİNİ YATIŞTIRIR

Üveit, gözünüzün beyaz kısmı ile retina arasındaki bölümünde meydana gelen bir iltihaplanmadır. Üveit sonuçta körlüğe yol açabilir, bu nedenle bunu hemen tedavi etmek önemlidir. Sağlık uzmanları tıbbi tedaviyi önerse de, takviye olarak zerdeçalın inflamasyonu azaltmaya ve üveit semptomlarını azaltmaya yardımcı olabileceği bulunmuştur .

ARTRİTTEN KAYNAKLANAN ENFLAMASYONU AZALTIN

2016 yılında yapılan bir incelemede , sekiz klinik çalışma analiz edildi ve sekiz ila on iki hafta boyunca her gün 1.000 miligram kurkumin almanın artrit nedeniyle ağrıyı ve iltihabı azaltmaya yardımcı olduğu bulundu. Alınan dozlar muhtemelen NSAID’leri almak kadar güçlü olabilir, bu nedenle zerdeçal doğal, daha sağlıklı bir alternatif olabilir. 2018’de yapılan bir çalışma, kurkuminin mTOR yolu adı verilen bir sinyal sürecini bloke ederek sıçanlarda eklem iltihabını azalttığını gösterdi.

KALP HASTALIKLARINI ÖNLER

Her ne kadar çalışmaların çoğu yakın zamanda kalp ameliyatı geçirmiş hastalara özel olsa da araştırmacılar, takviye olarak zerdeçal alarak (ameliyattan önce ve sonra) miyokard enfarktüsünde yüzde 56 oranında bir azalma olduğunu bulmuşlardır. bir plasebo faturası.

Kurkuminin arter tıkanması riskini azaltabildiğini gösteren bir çalışma var . Test fareleri kapsasa da sonuçlar yine de umut vericiydi. Diyetlerinde kurkumin verilen farelerin, verilmeyen farelere kıyasla arterlerindeki yağ birikintilerinde yüzde 26 oranında azalma görüldü.

KARACİĞER HASARINA KARŞI KORUR

2016 yılında yapılan bir araştırma, zerdeçal ekstraktının ve kurkuminin karaciğer hasarına karşı “önemli ölçüde” koruduğunu buldu. Toplanan veriler, bilim adamlarına zerdeçalın “hepatik oksidatif stresi baskılayarak karaciğeri kronik [karaciğer hasarından] koruduğu” konusunda bilgi verdi. Bu bir kez daha oksidatif stresin birçok hastalığın sorumlusu olduğunu ve zerdeçalın bununla savaşmaya yardımcı olan güçlü bir takviye olduğunu gösteriyor. Karaciğer, en önemli metabolik görevlerden bazılarına sahip, vücuttaki en büyük organlardan biri olduğundan, karaciğer hasarına karşı korunmak için yapabileceğiniz her şey, sağlığınız ve refahınız için her zaman iyi bir yatırımdır.

AKCİĞER HASTALIKLARINA YARDIMCI OLUR

Bu konu hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, zerdeçal ile astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, akut solunum sıkıntısı bozukluğu (ve daha fazlası) gibi akciğer hastalıkları arasındaki ilk bağlantı ümit verici sonuçlar göstermektedir.

Zerdeçalı hayatınıza dahil etme konusunda ilham alıyorsanız, Tea Drops Zerdeçal Çayı başlamanın lezzetli (ve kolay) bir yoludur. Daha sağlıklı olmanız için şerefe!

zerdeçal latte ve zerdeçal tozu

ZERDEÇALIN OLASI YAN ETKİLERİ

Zerdeçalın sağlığınız açısından pek çok harika özelliği olduğunu biliyoruz, peki ya yan etkileri? Çok fazla zerdeçal içmenin yan etkileri nadirdir ancak şaşırtıcı miktarda zerdeçal çayı yudumlarsanız aşağıdaki belirtilerden bazılarının ortaya çıktığını fark edebilirsiniz:

  • Mide bulantısı
  • İshal veya mide rahatsızlığı
  • Baş dönmesi
  • Kan inceltme
  • Daha yüksek mide asiditesi seviyeleri

Zerdeçalın güçlü bir baharat olduğunu ve bazı ilaçlarla eşleştirildiğinde iyi sonuç vermediğini de hatırlamakta fayda var. Aşağıdaki ilaçları kullanıyorsanız zerdeçal çayını günlük beslenmenize eklemeden önce sağlık uzmanınızla sohbet etmek veya onun yerine keyif alacağınız farklı çayları keşfetmek isteyebilirsiniz .

  • Antibiyotikler
  • Antihistaminikler
  • Antidepresanlar
  • Kan incelticiler
  • Kan şekeri seviyeleri için ilaç
  • Bazı kemoterapi ilaçları

ZERDEÇAL NASIL KULLANILIR?

Zerdeçal çok yönlü bir baharattır ve çorbalara, güveçlere, körilere ve hatta tatlılara eklenebilir. Ayrıca tavuk veya tofu gibi proteinleri marine etmenin bir yolu olarak da kullanılır. Zerdeçal yumuşak bir baharat olduğundan yemeğinize biraz eklemek ana malzemelerin etkisini azaltmayacaktır. Zerdeçal, süt ürünlerinde (peynir, tereyağı ve yoğurt gibi), tatlılarda (kek, dondurma, krema ve soslar) ve patlamış mısır ve cips gibi atıştırmalıklarda renklendirici madde olarak kullanılmıştır. Zerdeçal da salamura edilebilir (zencefil gibi).

Zerdeçalı beslenmenize dahil etmenin bir başka basit yolu da zerdeçal çayı veya “altın süt” yapmaktır.

telefonla zerdeçallı latte fotoğrafını çeken kadın

ZERDEÇAL ÇAYI VEYA ALTIN SÜT NASIL YAPILIR?

Zerdeçal çayı, altın sütün aksine zencefil çayına benzer. Sütle sulanmadığından tadı çok daha güçlüdür (zerdeçalın baharatlı, acı bir tadı vardır). Çeşitli tarifler mevcuttur ve zerdeçal çayı yapmanın tek bir “doğru yolu” yoktur, ancak bu içeceğin bir versiyonu için ihtiyaç duyacağınız temel malzemeler şunlardır : sıcak su, zerdeçal tozu, bal (antimikrobiyal faydaları arttırmak için), limon ve öğütülmüş karabiber (ikincisi isteğe bağlıdır, ancak içeceğinize hoş bir tat verir).

Altın süt veya altın latte ise birkaç malzeme daha gerektiren tatlı ve kremalı bir içecektir (ancak evde yapılması yine de kolaydır ). Hindistan cevizi sütü, badem veya yulaf sütü, öğütülmüş zerdeçal tozu, öğütülmüş zencefil veya zencefil kökü, tarçın, kakule, hindistancevizi yağı, öğütülmüş karabiber ve bir tatlandırıcıya (bal veya hindistancevizi şekeri gibi) ihtiyacınız olacak.

İşte başlamanıza yardımcı olacak kolay bir zerdeçal çayı tarifi:

İHTİYACIN OLACAK

  • Yarım çay kaşığı öğütülmüş zerdeçal
  • Çeyrek çay kaşığı karabiber
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
  • 2 çay kaşığı bal
  • 2 bardak su

NASIL YAPILIR

  • Suyu, zerdeçalı, biberi ve limonu küçük bir tavada çırpın ve kaynatın.
  • Kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve karışımın 10 dakika pişmesini bekleyin.
  • Isıyı kapatın ve balı ekleyin.
  • Karışımı birkaç dakika soğumaya bırakın ve ardından süzgeçten geçirerek bardağınıza dökün.
  • Arkanıza yaslanın ve keyfini çıkarın!

Daha sorunsuz bir yol arıyorsanız, Tea Drops’un Zerdeçal Çayı gibi her zaman hazır altın süt satın alabilirsiniz . Çay poşeti için de endişelenmenize gerek yok. Çay Damlaları, çayınızın kremalı olmasını istiyorsanız sadece biraz sıcak su veya süt gerektiren çözünebilir kapsüllerdir. Tea Drops’un Zerdeçal Çayı yalnızca iki bileşenle hazırlanır: organik zerdeçal ve hindistan cevizi şekeri. Sadece 5 kalori, 1 gramdan az şeker içerir ve kafeinsizdir. Günlük zerdeçal dozunuzu almanın kolay (ve lezzetli) bir yoludur.

SARMAK

Altın sarısı baharat olan zerdeçal, son birkaç yılda “altın süt” gibi Instagram’da paylaşılabilen içecekler ve tadı, rengi ve büyülü özellikleri nedeniyle bir veya iki çay kaşığı gerektiren tatlı tarifleriyle ekstra sevgi kazandı.

Zerdeçal çayı, rahatlık istediğimizde yudumlamak için en sevdiğimiz rahatlatıcı çaylardan biridir. Parlak rengi ve sağlığa olan faydaları bize, günle yüzleşmemiz gereken o altın rengi neşeyi veriyor. Bunu, kış mevsiminde soğuk algınlığı ve griple savaşmaya yardımcı olan tüm antioksidanlar ve inflamatuar güçlerle birleştirin; vücut, zihin ve ruh üzerindeki belirgin sağlık etkilerinden bahsetmeye bile gerek yok; insanların binlerce yıldır zerdeçala yönelmesi şaşırtıcı değil. 

 

**Tıbbi Yasal Uyarı: Bu makaledeki bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye olarak alınmamalıdır. Sağlıkla ilgili herhangi bir sorusu olanların mutlaka bir tıp uzmanına başvurmaları gerekir. Bu beyanlar Gıda ve İlaç İdaresi tarafından değerlendirilmemiştir. Bu makalenin herhangi bir hastalığı teşhis etme, tedavi etme, tedavi etme veya önleme amacı yoktur.

çay damlası

Sağlık

1 Yorum

Bir yanıt yazın