Hayvansever HaberKedi

Kediler Nezaman Evcilleştirildi ? Kısa bir tarihçe

Kediler Nezaman Evcilleştirildiikediler
Görüntüleme

Kediler Nezaman Evcilleştirildi

Kediler Nezaman Evcilleştirildi ? Kısa bir tarihçe

Evinizin etrafında bir kedinin olması harika bir şeydir ve tüm kedi severler, kedinizle kucağınızda kıvrılmış halde geçirdiğiniz, ara sıra sevgi dolu kafa vuruşları ve minnettar mırıltılarla geçirdiğiniz zamanların gerçekten paha biçilemez olduğu konusunda hemfikirdir. Peki insanlar ne zamandır kedilerin arkadaşlığından keyif alıyor? Kediler ne zaman evcilleştirildi ve evcil kediler büyük kedilerle akraba mıdır ?

Kediler Nezaman Evcilleştirildi

01

Kediler yaklaşık 12.000 yıl önce Ortadoğu’da evcilleştirildi.

02

Evcilleştirme, daha fazla yiyeceğe sahip olmak ve kemirgen sayısını azaltmak gibi karşılıklı yararlar için ortaya çıktı.

03

Mısır Mau bilinen en eski evcil kedi ırkıdır.

Bu yazımızda ilk tanınan evcil ırk olan evcil kedilerin kökenine ve işlerin nasıl değiştiğine bakacağız . En sevdiğimiz kedilerin evcilleştirilmesi hakkında en çok sorulan sorularınızı yanıtlayacağımız makalenin sonuna doğru ilerlemeyi unutmayın.

Kediler Ne Zaman Evcilleştirildi?

Kedilerin ne zaman ve kim tarafından evcilleştirildiği sorusu genetik, arkeoloji ve ilgili bilimlerdeki ilerlemeler nedeniyle yıllar içinde birçok kez yeniden ele alındı. Arkeolojik kanıtlara göre, Eski Mısırlıların kedilerle birlikte yaşadıkları, bir kedi tanrıçasına taptıkları (tamamen anlaşılır!) ve kedi mumyalarını gömdükleri iyi biliniyor. Bu nedenle, genellikle 3000 yıl önce kedileri evcilleştirdikleri için onlara kredi veriliyor.

Ancak gerçekte kediler evcilleştirilmiştir ve çok daha uzun süredir insanların yanında yaşamaktadır. Eski Dünya’nın Bereketli Hilal olarak bilinen bölgesindeki insan yerleşimleri, kedilerin evcilleştirilmesinin yaklaşık 10.000 ila 12.000 yıl önce başladığı yerdir!

Bu, yaban kedileri ve evcil kediler üzerinde kapsamlı bir genetik analiz yapan bilim adamları ve genetikçiler tarafından doğrulandı . Bu, Avrupa yaban kedisi ve Afrika yaban kedisi de dahil olmak üzere beş yaban kedisi alt türünün varlığını doğruladı. Bununla birlikte, Avrupa, Amerika, Asya ve Afrika’daki evcil kedilerin genomu, yaban kedisinin farklı alt türlerinden köken alan evcil kedilerden ziyade, İsrail, Suudi Arabistan ve Birleşik Devletler de dahil olmak üzere Orta Doğu’da bulunan bir alt türle aynıydı. Arap Emirlikleri. Bu paylaşılan genler, dünya çapındaki evcil kedilerin bu tek vahşi atadan evrimleştiğini göstermektedir.

Kedilerin Evcilleştirilmesini Ne Tetikler?

Bir kase yemeğe bakan sarı gözlü sevimli çizgili evcil kedi

Evcilleştirmenin getirdiği yakın ilişkiden hem kediler hem de insanlar yararlanır

Kedilerin evcilleştirilmesinin neden gerçekleştiğini merak edebilirsiniz. Ancak hem insanlara hem de kedilere olan faydalarını düşündüğünüzde bu pek de şaşırtıcı değil!

Kedigiller mükemmel avcılardır ve ilk kez çiftçiler tarafından evcilleştirilmiştir. İnsan açısından bakıldığında, yerleşim yerlerinin çevresinde alıngan bir kedinin bulunması, daha az kemirgen ve haşere anlamına geliyordu, tahıl depolarını koruyor ve daha iyi sağlık anlamına geliyordu.

Kedinin bakış açısından, artıklar ve avlanan avlar şeklinde yiyeceğe erişebiliyorlardı. Bu karşılıklı yarar sağlayan ilişki evcilleştirmenin temelinde yer alır ve o zamandan beri uyumlu ev faresi kalıntıları bulunmuştur.

En Eski Kedi Irkları Hangileridir?

Bu evcilleştirilmiş doğu yaban kedileri Felis silvestris lybica, 10.000 yıl önce evcil kedi türlerimizin kökeni olsa da, çok daha sonrasına kadar tanınan bir evcil kedi türü yoktu. Mısır Mau’nun , 3000 yıl önce Eski Mısır’da ortaya çıkan en eski kedi türü olduğu düşünülüyor. Daha yeni olmasına rağmen, Japon Bobtail , Thai Korat ve Siyam kedisi  de birkaç yüz ila 1.500 yaş arasında değişen en eski ırklardan bazılarıdır.

Kedilerin ne kadar süredir evcilleştirildiğine kıyasla kedi ırklarının nispeten genç olmasını garip bulabilirsiniz, ancak arzu edilen belirli fiziksel özellikler ve karakteristikler için üreme nispeten yeni bir kavramdır.

Günümüzde Hangi Kedi Irkları En Popüler?

Bir kedi oyuncağının yanında oturan Ragdoll kedi, sakin ve meraklı bir kediyi sergiliyor

Ragdoll, dost canlısı ve meraklı doğalarıyla bilinen günümüzün en popüler kedi ırklarından biridir.

Mısır Mau, Japon Kısa Kuyruk, Siyam ve Korat’ı bu günlerin en popüler evcil hayvan listesinde bulamasanız da, yine de harika kedigiller aile üyeleri olabilirler. Şu anda en popüler kedi ırklarından bazıları Ragdoll , Maine Coon , Exotic ve Persian ırklarını içermektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

 

Kediler ilk kez ne zaman evcil hayvan olarak tutuldu?

Kediler, yaklaşık 12.000 yıl önce çiftçiliğin başladığı ilk yerleşim yerlerinde insanlar tarafından memnuniyetle karşılandı. Kediler haşere ve kemirgen popülasyonunu azaltarak mahsullerin ve yiyecek depolarının korunmasına yardımcı oldu.

Evcilleştirilmeden önce kediler neydi?

Genetik testler, evcil kedilerin DNA’sını Orta Doğu’dan gelen yaban kedileriyle paylaştığını göstermiştir.

Kediler büyük kedilerle akraba mıdır?

Her ne kadar kediler aslan ve kaplanlarla doğrudan akraba olmasalar da evcil kedilerin kökeni Orta Doğu’da yaban kedisidir ve bazı benzerlikleri vardır. Daha fazla bilgiyi Evcil Kediler ile Büyük Kediler Arasındaki 7 Benzerlik adlı makalemizden bulabilirsiniz .

Kediler Hakkında Dahafazla Bilgi Kedi

 

Youtube Kanalı Bizi Takip Edin

Bir yanıt yazın