Sağlık

Nane’nin Faydaları Zararları

nanenin faydalarınane
Görüntüleme

Nane’nin Faydaları Zararları

Nane’nin Faydaları Zararları Nane Hakkında Bileminiz gereken her şey Nanenin bitkisel tedavideki yeri

Nane ( Mentha spicata)) Lamiaceae familyasına ait birçok nane türünden biridir aile. Nane, tüm darphanelerin en eskisi olarak kabul edilir. Avrupa ve Asya’nın bazı bölgelerine özgüdür. Bugün nane, Kuzey Amerika da dahil olmak üzere dünyanın birçok yerinde bulunur.

Nane bitkisinin yaprakları ve uçucu yağının sağlık açısından çeşitli yararları olduğu düşünülmektedir. Carvone gibi nanede bulunan bileşikler, flavonoidlerve fenolikbileşikler, diğerlerinin yanı sıra antioksidan, antiinflamatuar ve antimikrobiyal etkiler sağlayabilir.

Geleneksel tıpta nane zayıf sindirimi, soğuk algınlığını , astımı , ateşi ve sarılığı tedavi etmek için kullanılır..  Nanenin başka potansiyel kullanımları da vardır, ancak bunların hepsi güçlü bilimsel kanıtlarla desteklenmemektedir.

Nane nane içinde bulunsa da ikisini karıştırmamak gerekir. Nane ayrıca yabani nane, su nanesi, Japon nanesi veya İngiliz at nanesi ile karıştırılmamalıdır.

Bu makale nanenin potansiyel kullanımlarının ardındaki araştırmayı tartışacaktır. Ayrıca nane kullanmadan önce bilmeniz gereken yan etkileri, önlemleri, dozajı, etkileşimleri ve diğer önemli bilgileri de kapsar.

İçerik
Aktif madde(ler): Karvon, limonen, dihidrokarvon, 1,8-sineol, nane yağı, flavonoidler, fenolik asitler, lignanlar
Alternatif ad(lar) : Mentha spicata, bahçe nanesi, yerli nane, nane yağı, nane esansiyel yağı
Önerilen doz : Nane için herhangi bir dozaj kılavuzu yoktur. Dozaj üründen ürüne ve kullanım nedenine göre değişebilir.
Güvenlik hususları : Yan etkiler uykululuk ve yavaş nefes almayı içerebilir. Hamile veya emziren kişilerin büyük miktarda nane tüketmekten kaçınması gerekebilir.

Nane’nin Kullanım Alanları

Takviye kullanımı bireyselleştirilmeli ve kayıtlı bir diyetisyen, eczacı veya sağlık uzmanı gibi bir sağlık uzmanı tarafından incelenmelidir. Hiçbir takviyenin hastalığı tedavi etmesi, iyileştirmesi veya önlemesi amaçlanmamıştır.

Nanedeki aktif bileşiklerin bazı sağlık yararları sağladığı düşünülmektedir. Diğer fenolik bileşiklerle birlikte rosmarinikAsidin vücutta potansiyel olarak zararlı maddelerle savaşan bir antioksidan görevi gördüğü bulunmuştur.

Nanedeki diğer bir madde olan karvon da antioksidan aktiviteyle ilişkilendirilmiştir ve naneye eşsiz aromasını sağlar.

Nane’nin Faydaları ve Kullanım Alanları

Enflamasyon
Hormon dengesizliği
Azalan hafıza
Sindirim sorunları
Kireçlenme
Mide bulantısı ve kusma
Nanenin çoğu kullanımını destekleyen bilimsel kanıtlar zayıftır.

Nanenin bazı olası kullanımlarını çevreleyen kanıtlar aşağıda özetlenmiştir.

Bir alanda büyüyen nane
Getty Images / Ana Rocio Garcia Franco

Hafıza
Araştırmalar, nane kullanmanın yaşınız ne olursa olsun hafızanızı geliştirebileceğini gösteriyor .

Yaşla ilişkili hafıza bozukluğu olan yaşlı yetişkinler üzerinde yapılan bir araştırma, nane takviyesi ile çalışma hafızasındaki iyileşmeler arasında bir bağlantı buldu.

Çalışmada rastgele olarak 90 erkek ve kadın katılımcıya günde 0 miligram (mg), 600 mg veya 900 mg nane özü almaları atandı. Günde 900 mg nane alanlar, daha iyi hafıza, ruh hali ve uyku alışkanlıkları da dahil olmak üzere en önemli sonuçları gördüler .

Başka bir çalışmada nanenin genç ve genel olarak sağlıklı yetişkinler üzerindeki etkileri incelendi. Yaşları 18 ila 50 arasında değişen katılımcılar, günde bir plasebo (aktif madde içermeyen bir madde) veya 900 mg nane özü alacak şekilde randomize edildi.

Plasebo grubundaki kişilerle karşılaştırıldığında, nane kullananlarda hem karmaşık hem de sürekli dikkatte iyileşmeler görüldü, ancak nanenin ruh hali, uyku veya genel yaşam kalitesi üzerinde anlamlı bir etkisi olmadı.
Hormonal Dengesizlikler
Araştırmalar nanenin kadınlarda hormonal dengesizliklere yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

İndüklenmiş polikistik over sendromu (PCOS) olan dişi sıçanlar üzerinde yapılan bir çalışmada , nane esansiyel yağı testosteron düzeylerini düşürmüştür (PCOS’lu kişilerde genellikle yüksektir). Araştırmacılar, çok yüksek testosteron düzeylerinin, yumurtlamayı tetiklemek için gerekli olan foliküllerin sağlıklı üretimini engelleyebileceğini belirtti .

Birkaç eski çalışma, günlük nane çayı tüketiminin PCOS’lu kadınlarda testosteronu düşürdüğü ve luteinize edici hormon (LH) ve folikül uyarıcı hormon (FSH) düzeylerini artırdığı sonucuna varmıştır. Ancak çalışmalara yalnızca az sayıda katılımcı dahil edildi ve bu sonuçlar daha yeni çalışmalarda tekrarlanmadı.

Nanenin hormonal dengesizlikler ve PCOS’taki potansiyel rolünü doğrulamak için daha fazla araştırma yapılmalıdır. O zamana kadar nane kullanmadan önce bir sağlık uzmanıyla konuşun.
Sindirim ve Mide Rahatsızlığı
Nane, geleneksel tıpta mide rahatsızlığını yatıştırmak ve sindirime yardımcı olmak için kullanılır . Ancak çok az araştırma, nanenin sindirim sorunlarına çare olduğunu desteklemektedir.

Kanserli kişiler üzerinde yapılan küçük bir araştırma, nane esansiyel yağının kemoterapinin sonucu olabilecek bulantı ve kusmayı azaltmaya yardımcı olabileceğini buldu.

Kemoterapi seanslarından önce katılımcılar, nane yağı, nane yağı veya plasebo içeren kapsülleri almak üzere rastgele seçildi. Nane esansiyel yağı veya nane esansiyel yağı kapsülleri kullananlar, plasebo grubuna kıyasla tedavi sırasında bulantı ve kusmada önemli azalmalar yaşadı.

Bir incelemeye göre, nane esansiyel yağının özellikleri şişkinliği ve gazı azaltabilir . Karvon gibi biyoaktif bileşenlerin ağrı azaltıcı ve antispazmodik etkilere sahip olduğu ve sıklıkla gazın neden olduğu rahatsızlığı hafifletebileceği düşünülmektedir .  Ancak bu etkileri inceleyen insan deneyleri azdır.

İyi tasarlanmış çalışmaların bulunmaması nedeniyle, nanenin sindirim ve mide rahatsızlığı üzerindeki etkilerini değerlendirmek için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.
İltihap ve Ağrı
Araştırmalar, nanenin osteoartrit kaynaklı ağrı ve inflamasyonu hafifletmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.(eklemlerde ve dokularda görülen bir tür artrit).

Çeşitli çalışmalarda, nane içindeki karvon, limonen ve mentol gibi bileşiklerin osteoartrit ağrısını azalttığı gösterilmiştir. Bu bileşiklerin ağrı sinirlerini hedef aldığı düşünülmektedir. Ancak bu sonuçlar büyük ölçekli insan denemelerinde doğrulanmamıştır.

Küçük bir çalışma, nane çayının diz osteoartriti üzerindeki etkilerini inceledi . Çalışmada 62 kişi, 16 hafta boyunca ticari nane çayı veya yüksek düzeyde rosmarinik asit (nanede doğal olarak bulunan bir bileşik) içeren nane çayı içmek üzere randomize edildi. Her iki nane çayı türü de sertlik ve fiziksel sakatlık gibi belirli osteoartrit semptomlarında iyileşmelerle ilişkilendirildi, ancak yalnızca yüksek rosmarinik asit içeren çay ağrıyı önemli ölçüde azalttı.

Nanenin osteoartritteki rolünü doğrulamak için geniş insan gruplarını içeren ek çalışmalara ihtiyaç vardır.

Nanenin Yan Etkileri Nelerdir?

Nane kullanırsanız yan etkilerle karşılaşabilirsiniz. Ancak yan etkiler nadirdir ve nanenin çoğu insan için güvenli olduğu düşünülmektedir. Aslında, Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), naneyi genel olarak güvenli (GRAS) olarak kabul etmiştir.

Nane üzerine yapılan çalışmalarda birkaç hafif yan etki rapor edilmiştir. Bunlar şunları içerir:

Kontakt dermatit(ciltte alerjik reaksiyon)
Mide yanması
Uykululuk veya nefes almada yavaşlama
Şu anda nane kullanımıyla ilgili herhangi bir ciddi yan etki veya olumsuz olay bildirilmemiştir.

Büyük dozda nane alırsanız yan etkiler daha olası olabilir. Bu nedenle, naneyi tam olarak belirtildiği şekilde kullanmak ve uygun dozaj konusunda bir sağlık uzmanına veya kayıtlı diyetisyen beslenme uzmanına (RDN) danışmak önemlidir.

Önlemler 

Bazı kişilerin çeşitli nedenlerden dolayı nane takviyelerini veya çaylarını sınırlaması veya bunlardan kaçınması gerekebilir. Bunun nedeni, takviyelerin ve çayların tipik olarak nane ile tatlandırılmış yiyeceklerden daha fazla miktarda nane sağlamasıdır.
Aşağıdaki grupların büyük miktarda nane kullanmaktan kaçınması önerilir:

Hamile olan insanlar
Emziren insanlar
Böbrek bozukluğu olan kişiler
Karaciğer hastalığı olan kişiler
Bu gruplardan birindeyseniz nane kullanmaktan tamamen kaçınmak en iyisi olabilir. Olası riskleri daha iyi anlamak için bir sağlık uzmanıyla konuşun.

Nane hakkında genel bir güvenlik çalışması eksikliği vardır. Başka birinin nane kullanmaktan kaçınması gerekip gerekmediğini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Dozaj: Ne Kadar Nane Almalıyım?

Takviyenin ve dozajın bireysel ihtiyaçlarınıza uygun olduğundan emin olmak için takviye almadan önce daima bir sağlık uzmanıyla konuşun.

Nane için dozaj kuralları mevcut değildir. Bu, nanenin potansiyel kullanımlarına ilişkin sınırlı sayıda insan denemesinden kaynaklanıyor olabilir.

Tipik olarak nane dozajı üründen ürüne değişir. Nane dozajı, kullanma nedeninize ve yaş gibi diğer faktörlere bağlı olarak da kişiselleştirilebilir.

Nane çalışmalarında geniş bir doz aralığı kullanılmıştır. Hafıza bozukluğu olan kişiler için nane üzerine yapılan bir çalışmada günde 600 mg veya 900 mg’lık dozlar sağlanmıştır. Her iki doz da güvenli kabul edildi ve hafıza üzerinde olumlu etkiler sağladı. 6

Kemoterapinin neden olduğu bulantı ve kusma için, bir araştırmada katılımcılara bir kapsül içinde sadece iki damla nane esansiyel yağı verilmesinin fayda sağladığı görüldü. 11 Genel olarak konuşursak, tipik bir yetişkin nane dozu, 90 güne kadar 900 mg veya 16 haftaya kadar iki fincan nane çayıdır.

Nane veya başka bir takviyeye başlamadan önce takviye etiketindeki dozaj talimatlarını takip etmek veya dozaj hakkında bir sağlık uzmanıyla konuşmak en iyisidir.

Etkileşimler

Bazı ilaçlar, takviyeler ve şifalı bitkiler nane ile olumsuz etkileşime girebilir. Bu tür etkileşimler ilaçlarınızın veya takviyelerinizin düzgün çalışmamasına neden olabilir.

Nane ile herhangi bir ilaç veya takviye arasında kesin bir etkileşim olduğuna dair güçlü bir kanıt yoktur. Ancak nanenin aşağıdakilerle etkileşime girebileceğine dair endişeler var :

Karaciğere zarar verebilecek herhangi bir ilaç, bitki veya takviye
Sakinleştirici etkisi olan herhangi bir ilaç, bitki veya takviye
Başka etkileşimler de mevcut olabilir, bu nedenle herhangi bir ilaç veya şifalı bitki veya takviye kullanıyorsanız nane kullanmadan önce bir sağlık uzmanıyla görüşün.

Hangi bileşenlerin ve her bir bileşenin ne kadarının dahil edildiğini bilmek için bir takviyenin içindekiler listesini ve besin değerleri panelini dikkatlice okumak önemlidir. Gıdalar, diğer takviyeler ve ilaçlarla olası etkileşimleri tartışmak için takviye etiketini bir sağlık uzmanıyla inceleyin.

Nane Nasıl Saklanır?

Bozulmayı önlemek için nane takviyelerini, çaylarını ve özlerini serin ve kuru bir yerde saklayın. Nane ayrıca doğrudan güneş ışığından uzak tutulmalıdır. Naneyi soğutmak gerekli değildir. Nane asla çok soğumamalı veya çok sıcak olmamalıdır.

Takviyeleri daima evcil hayvanların ve küçük çocukların erişemeyeceği bir yerde saklayın. Nane gibi takviyeleri orijinal hava geçirmez kaplarında saklamak da önemlidir.

Rengi veya kokusu değişirse nane takviyelerini veya çaylarını atın. Son kullanma tarihi geçtikten sonra naneyi de atmalısınız.

Benzer Takviyeler

Pek çok takviyenin nane benzeri potansiyel kullanımları vardır. Benzer takviyeler şunları içerir:

Nane : Nane ailesinin bir üyesi olan nane, nane ve su nanesinden oluşur. Nane yaprakları ve yağının sindirim bozuklukları, soğuk algınlığı ve baş ağrıları gibi çeşitli rahatsızlıklara doğal bir çare olduğu düşünülmektedir.
L-theanine: L-theanine, yeşil çay ve diğer gıdalarda bulunan bir amino asittir. Özellikle yaşlı yetişkinlerde hafıza geliştirmedeki potansiyel rolü nedeniyle incelenmiştir.
İnositol: Vücut tarafından doğal olarak üretilen ve bazı gıdalarda bulunan bir madde olan inositol , PKOS’lu kişilerde kısırlık için potansiyel bir tedavi seçeneği olarak araştırılmıştır. Çalışmalar ayrıca inositol kullanmanın PKOS’lu kişilerde sağlıklı hamilelik şansını artırabileceğini göstermiştir.
Zencefil : Zencefil yüzyıllardır hamilelik ve kemoterapinin ortak bir yan etkisi olan mide bulantısı için doğal bir ilaç olarak kullanılmıştır.
Kurkumin: Kurkumin zerdeçalın aktif maddesidir.(Asya’nın çeşitli bölgelerine özgü bir baharat) bilinen antiinflamatuar özelliklere sahiptir. Bu nedenle kurkumin diz osteoartritinin tedavisi için araştırılmıştır.
Bazen takviyeler ve şifalı bitkiler aynı anda alındığında etkileşime girebilir. Bu nedenle genellikle bir sağlık durumu için aynı anda yalnızca bir takviye almanız önerilir. Sizin için doğru takviyeler hakkında bir sağlık uzmanıyla konuşun.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Nane hamilelik sırasında güvenli midir?
Belki. Nane, gıdalarda yaygın olarak bulunan miktarlarda tüketildiğinde veya aromaterapi olarak kullanıldığında hamileler için güvenli kabul edilir. Bununla birlikte, özellikle büyük miktarlarda nane takviyelerinin hamilelik sırasında güvenli olup olmadığı bilinmemektedir. Büyük dozda nanenin uterusa zarar verebileceği konusunda bazı endişeler vardır.
MedlinePlus. Nane .

Güvende kalmak için hamileyken büyük miktarlarda nane kullanmaktan kaçının.

Nane yağı ile nane yağı aynı mıdır?
Hayır. Benzer isimlerine rağmen nane yağı ve nane yağı aynı değildir. Her ikisi de nane (Lamiaceae) familyasının üyeleri olmakla birlikte, nane ve nane farklı türlerdir.

Nanenin, nane ve su nanesinin bir karışımı olduğunu hatırlayın.  Nanenin bilimsel adı Mentha spicata’dır ve nanenin bilimsel adı Mentha x piperita’dır .

Nane bulantıya yardımcı olur mu?
Evet. Nane gibi, nanenin de mide bulantısı için etkili bir ilaç olduğu bulunmuştur. Aslında bir çalışma, kemoterapi tedavisi gören hastalarda mide bulantısını azaltmada nanenin nane kadar etkili olduğunu buldu . Çalışma ayrıca nanenin bulantıya bağlı kusmayı azaltabileceğini de buldu.

Nane Kaynakları ve Nelere Bakılmalı?

Çaydan sakıza kadar nanenin çeşitli formları tüketilebilir.

Nane’nin insan sağlığı için gerekli görülmediğine dikkat edilmelidir. Bu, vücudunuzun herhangi bir işlev için nane gerektirmediği anlamına gelir.

Ne olursa olsun, daha önce tartışıldığı gibi nane tüketmenin faydaları olabilir. Takviyelerin asla dengeli bir diyetin veya standart tıbbi bakımın yerine geçmemesi gerektiğini unutmayın.

Nanenin Besin Kaynakları

Nane doğal olarak hiçbir gıdada bulunmaz. Ancak bazı işlenmiş gıdalara, atıştırmalıklara ve içeceklere tatlandırıcı madde olarak eklenir. Nane ayrıca ev yapımı tariflerde bir içerik maddesi olarak da kullanılabilir.

Nane, sakız ve sert şekerlemelerde, özellikle de nefes tazeleyici olarak pazarlananlarda yaygın olarak kullanılan bir içeriktir. Taze, naneli bir aromaya ve baharatlı, tatlı, naneli serin bir tada sahip olduğu söylenir.

Potansiyel sağlık yararları için nane tüketmek istiyorsanız, büyük olasılıkla onu takviye olarak kullanmanız gerekecektir.

Nane Takviyeleri

Nane takviyeleri, çevrimiçi olarak, bazı marketlerde ve perakende satış mağazalarında ve ek mağazalar da dahil olmak üzere çeşitli yerlerden satın alınabilir.

Nane’nin bir ek formunun diğerlerinden daha iyi olup olmadığını önerecek herhangi bir araştırma yoktur. Sizin için uygun olan takviye türünü seçmek en iyisidir. Nane takviyeleri kapsüllerde, çaylarda (hazır veya yapraksız), sıvı ekstraktlarda, uçucu yağlarda, sakızlarda ve tozlarda bulunabilir.

Çoğu nane takviyesi doğal olarak vegandır ve glutensizdir . Ancak bazı kapsüller jelatin kullanılarak da yapılabilir.hayvanlardan elde edilen bir tür protein. Bazı seçenekler de organiktir.

Diyet takviyeleri, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ilaçlar gibi düzenlenmemektedir; bu, Gıda ve İlaç İdaresi’nin (FDA), ürünler pazarlanmadan önce güvenlik ve etkinlik açısından bunları onaylamadığı anlamına gelir. Mümkün olduğunda, US Pharmacopeia (USP), ConsumerLab.com veya NSF.org gibi güvenilir bir üçüncü tarafça test edilen bir ek seçin.

Bununla birlikte, takviyeler üçüncü taraflarca test edilmiş olsa bile, bunların herkes için güvenli veya genel olarak etkili olduğu söylenemez. Bu nedenle, almayı planladığınız takviyeler hakkında sağlık uzmanınızla konuşmanız ve diğer takviyeler veya ilaçlarla olası etkileşimler hakkında bilgi almanız önemlidir.

Nane’nin faydaları Özet

Nane’nin  ( Mentha spicata ), yüzyıllardır potansiyel sağlık yararları için kullanılan birçok nane türünden biridir.

Bazı kanıtlar, nanenin hafıza kaybı, hormonal dengesizlikler, zayıf sindirim ve osteoartrit gibi sorunlar için yararlı olabileceğini öne sürüyor ancak genel olarak daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Nane ve diğer takviyeleri yalnızca belirtildiği şekilde kullanmak önemlidir. Yanlış kullanım yan etki olasılığını artırabilir.

Nane hakkında başka sorularınız varsa veya naneyi rutininize eklemeye hazırsanız bir sağlık uzmanıyla konuşun.

verywellhealth

Bitkisel Tedavi

Bir yanıt yazın