Sağlık

Mavi Mine Çiçeği: Büyülü Bir Şifalı Bitkinin Gizli Yönleri

mavi mine çiçeğimavi mine çiçekleri
Görüntüleme

Mavi Mine Çiçeği: Büyülü Bir Şifalı Bitkinin Gizli Yönleri

Mavi Mine Çiçeği

Vervain, Verbena cinsinin üyelerine verilen isim olan çok yıllık çekici bitkilerden biridir. En iyi bilinen tür, bitkisel ilaç ve büyüde uzun ve geniş bir kullanım geçmişine sahip olan Avrupa mine çiçeğidir (Verbena officinalis).  

V. officinalis’e ek olarak daha az yaygın olan çeşitler arasında mavi mine çiçeği (Verbena hastata) ve beyaz mine çiçeği (Verbena urticifolia) bulunur. Bu daha az yaygın olan Verbena türleri, birçok ülkede yabani olarak yetişirken, Kanada ve ABD’de bolca bulunur. 

Mavi Vervain bu yazıda odaklanacağım çeşittir. 

Mavi mine çiçeğini nasıl tanımlayacağınızı merak ediyorsanız bu makale tam size göre. Bu makaleyi okuduktan sonra mavi mine çiçeğini nerede büyüyorsa onu görebileceksiniz ve tıbbi faydalarını ve kullanımlarını bileceksiniz.

TARİH VE GELENEKLER

Vervain, Kelt, Kuzey Avrupa ve Roma kültürlerinin folklorunda güç ve özelliklere sahip kutsal, büyülü bir bitki olarak uzun bir tarihe sahiptir. 

Verbena adı “sunak bitkisi” anlamına gelir ve Mısırlılar, Romalılar ve Yunanlılar tarafından sunak otu olarak kullanılmıştır. Kutsal bir bitki olarak bilinen bu bitki, Roma tapınaklarında yakılır ve sunaklara saçılırken, askerleri koruma olarak mine çiçeği dallarını taşırlardı. 

Orta çağda Anglo-Saksonlar kendilerini vebadan, yılan ısırıklarından ve kötü ruhlardan korumak için mine çiçeği kullanıyorlardı. 

Eski Mısırlılar, mine çiçeğinin, Mısırlı şifa ve sihir tanrıçası İsis’in, ölen kocası Osiris için ağladığında gözyaşlarından yaratıldığına inanıyorlardı. 

Vervain’in İsa’nın çarmıha gerilmesiyle de bağlantıları vardı. Bir efsaneye göre bu bitki İsa’nın yaralarına bastırılarak kanamayı durdurmak için kullanılmıştır.

16. yüzyıla gelindiğinde İngiliz eczacılarının “resmi” bitkisi haline gelmişti. En az 30 rahatsızlığı tedavi etmek için kullandılar.

 Bitkisel tıp, şifalı bitkiciliğin tarihsel temellerinin ötesinde geliştikçe gözden düşmüş olsa da, bugün hala modern bitkisel tıpta bir yere sahiptir.

MAVİ MİNE ÇİÇEĞİ NEREDE BULUNUR?

Basit neşe ve büyücü bitkisi olarak da adlandırılan mavi mine çiçeği (Verbena hastata), Kuzey Amerika’ya özgü bir bitkidir ve mine çiçeği (V. officinalis) ile yakından akrabadır. Yüksekliği 5 feet’e kadar büyüyebilir ve küçük mavi çiçekler üretir. Vahşi doğada çoğunlukla bozulmuş alanlarda, nemli çayırlarda ve çayırlarda, pınarların ve dere kıyılarının çevresinde ve alçak, açık ormanlık alanlarda bulunur.

mavi mine çiçeği

VERVAİN NASIL TANIMLANIR?

Mavi mine çiçeği, koku yaymayan çok yıllık bir kır çiçeğidir. 

  • Sapları:  Kare gövdeleri yeşil veya kırmızı renkte, ince beyaz tüylü olabilir.  
  • Yapraklar: Yaprakları gövde üzerinde çiftler halinde ilerler ve yaklaşık 6 inç uzunluğunda ve 1 inç genişliğindedir. Çift dişli veya tırtıklı kenar boşlukları ile yeşil ve dokunulduğunda pürüzlüdürler.
  • F düşürür: Morumsu mavi çiçekler gösterişli, uzun salkımlarda çiçek açar ve bir şamdanın kollarına benzeyen 5 inç uzunluğa kadardır . Her çiçek yaklaşık 1/4 inç çapındadır ve gözle görülür şekilde lobludur. Mavi mine çiçeği yaz ortasından sonuna kadar çiçek açar; Çiçek açtıktan yaklaşık 1 1/2 ay sonra, her çiçek yerini dört adet dikdörtgen, kırmızımsı kahverengi üçgen-dışbükey “fındıkçığa” bırakır. Başağın dibindeki çiçekler ilk önce açar ve çiçek halkası yukarı doğru ilerliyormuş gibi görünür. Bazen şartlara bağlı olarak bazı bitkiler lavanta, bazen de beyaz çiçekler bile üretebilir.
  • Kökler: Mavi mine çiçeği rizomlar yoluyla yayılarak yeni bitkiler üretir.

MAVİ MİNE YENİLEBİLİR Mİ?

Şaşırtıcı bir şekilde evet! Geleneksel olarak mavi mine çiçeğinin yerli halk arasında birçok kullanımı vardı. Öğrendiğimiz şey, tohumların kavrularak yenilebileceği veya öğütülerek un veya yemek haline getirilebileceğidir. Yaprakları çay olarak veya salatalarda, çorbalarda vb. kullanılabilir. Kökleri tüm yıl boyunca toplanabilir. Çiçekler çok güzel ve onları süslemek için salataların üzerine atılabilir.

mavi mine çiçeği tentürü

TIBBİ KULLANIMLAR

Bütünsel uygulayıcılar ve bitki uzmanları, mine çiçeğinin aşağıdakiler de dahil olmak üzere iyileştirici özelliklere sahip olduğuna inanmaktadır:

  • Antienflamatuvar
  • Antibakteriyel
  • Antispazmodik
  • Analjezik (ağrı giderici)
  • Sinir 

Stres Tedavisi

Mavi mine çiçeğinin yaygın kullanım alanları arasında, biz endişeli aşırı düşünenler için bir sinir ilacı olarak ve depresyon tedavisi yer alır. Çiçeklenme döneminde toprak üstü kısımları toplanıp kurutulur, kök kısmı da kullanılır. 

Ancak bu, bu bitkinin neye iyi geldiğinin sadece başlangıcı. Tüm tipik büzücü kullanımlar geçerlidir: Solucanları kovmak için kullanılır ve epilepsi bitkisel karışımlarının bir bileşenidir. 

Antiinflamatuar ve Ağrı Giderici

Mavi mine çiçeğinin antiinflamatuar, ateş önleyici ve ağrı kesici özellikleri aspirine benzer. Bu bitki aynı zamanda ağrılı, iltihaplı ve kanayan diş etleri için gargara olarak kullanılan hafif bir büzücüdür; yorgun, iltihaplı gözler için göz yıkama maddesi olarak; ve irritabl bağırsak sendromuna (IBS), öksürüğe veya astıma yardımcı olmak için. Sıkılaştırıcılığı antispazmodik özellikleriyle birleştiğinde IBS’ye yardımcı olur ve kabızlığı giderir. Ayrıca böbrek ve karaciğer fonksiyonlarını da artırır.

Dengeleyici Hormonlar

Vervain terlemeyi arttırmak ve sıcaklığı düzenlemek için faydalıdır, bu da hasta olduğunda yardımcı olur. Kişinin ruh halini iyileştiren olumlu faydaları vardır, bu da onu hastalıktan iyileşme sırasında harika bir iyileşme sağlar. Vervain hormonları dengeler ve tiroid fonksiyonunu normalleştirir. Hormonal baş ağrıları da dahil olmak üzere adet şikayetlerini tedavi etmek ve menopozal sıcak basmalarını soğutmak için tentür olarak kullanılır.

Süt Üretimini Artırın

Vervain, emziren annelerde süt üretimini artıran bir galaktagog olan minenin içerir.

mavi mine çiçeği

MAVİ MİNE NASIL KULLANILIR?

Vervain sıklıkla çay olarak kullanılır ancak tentür olarak da alınabilir. Yakınınızda yetişen mine çiçeği bulamazsanız, kendi bitki çayınızı yapmak için kurutulmuş toprak üstü kısımlarını (yapraklar ve çiçekler) satın alabilirsiniz. 

İhtiyacınız olan bitkileri bölgede bulamıyorsanız Dağ Gülü Otlarından satın alabilirsiniz. Kaliteli, organik kurutulmuş otlar ve bitkisel ürünleri satın almak için en sevdiğim yer.

SON DÜŞÜNCELER

Mavi mine çiçeği yüzyıllardır tıbbi amaçla kullanılsa da pek çok bitki gibi faydaları kaybolmuştur. Bu bitkinin neler sunabileceğini yeniden keşfetmek için biraz zaman ayıralım! Vervain emzirmeyi iyileştirmek, stresi ve kaygıyı hafifletmek, baş ağrısını hafifletmek ve karaciğerinizi, böbreklerinizi ve sindiriminizi desteklemek için kullanılabilir.

DİKKAT

Vervain’in kullanımı oldukça güvenlidir ancak büyük dozlarda alınmamalıdır. Rahmi uyarabileceği için hamilelikte kullanılması önerilmez, tansiyon ilaçları veya hormon tedavisi ile birlikte kullanılmamalıdır. Büyük dozlar ishale veya kusmaya neden olabilir.

Yasal Uyarı:  outdoorapothecary.com doğası gereği bilgi amaçlıdır ve profesyonel tıbbi tavsiyenin yerine geçemez ve sağlık veya kişisel tavsiye olarak güvenilmemelidir. Her ne kadar %100 doğru olmaya çalışsak da, doğru bitki tanımlamasını sağlamak yalnızca okuyucuya kalmıştır. 

Bazı yabani bitkiler zehirlidir veya sağlık üzerinde ciddi olumsuz etkileri olabilir. Biz sağlık profesyoneli, tıp doktoru değiliz, beslenme uzmanı da değiliz. Bu web sitesinde listelenen tüm yenilebilir bitkilere ilişkin beslenme bilgilerinin ve sağlık açısından faydalarının kalifiye profesyoneller tarafından doğrulanması okuyucuya kalmıştır.  Sağlanan bilgiler herhangi bir hastalığı teşhis etme, tedavi etme, tedavi etme veya önleme amacı taşımaz. Sağlığınız veya tıbbi durumunuzla ilgili sorularınız için daima nitelikli sağlık uzmanınızın rehberliğine başvurun.

outdoorapothecary

Sağlık

Bir yanıt yazın