Hayvansever HaberKedi

Dişi Kediler Hakkında 15 Büyüleyici Gerçek

dişi kedilerkediler
Görüntüleme

Dişi Kediler Hakkında 15 Büyüleyici Gerçek

Dişi Kediler Hakkında 15 Büyüleyici Gerçek

Erkek ve dişi kediler birçok ortak özelliğe sahiptir ancak dişi kedilerin bazı benzersiz mizaç özellikleri ve fiziksel farklılıkları vardır.

Hem erkek hem de dişi kedileri olan bir kedi aşığıysanız, onları karşılaştırmış ve dişi kedinizin kişiliğinde , davranışında, fiziksel görünümünde ve daha fazlasında bazı farklılıklar fark etmiş olabilirsiniz. Dişi kediler hakkında 15 büyüleyici gerçek için okumaya devam edin.

1. Dişi Kediler Erkek Kedilerden Daha Uzun Yaşar

Bir  çalışma  , dişi kedilerin ortalama ömrünün 15 yıl olduğunu, bu sürenin erkek kedilerden (ortalama 13 yıl yaşayan) iki yıl daha uzun olduğunu buldu. Bu daha uzun yaşam beklentisi, dişi kedilerin potansiyel eş arayışında seyahat tutkusuna daha az eğilimli olmasından kaynaklanıyor olabilir.

Açık havada dolaşmak, kedileri arabaların çarpabileceği veya köpeklerin veya yabani hayvanların saldırısına uğrayabilecekleri daha tehlikeli durumlara sokar. Dışarıda çok fazla zaman geçiren kediler ayrıca kedi lösemisi, kedilerin bulaşıcı peritoniti ve kuduz gibi ölümcül hastalıklara daha fazla maruz kalır. Kısırlaştırılan dişi evcil kedilerin ömrü daha da uzundu; kısırlaştırılmamış dişi kedilere kıyasla ortalama 0,6 yıl daha fazla yaşıyorlardı.

2. Dişi Kedilerin Sağ Patili Olma Olasılığı Daha Fazladır

İnsanların sağ elini veya solak olması gibi, kediler de pati tercihini gösterebilir ve sağ veya sol patisini kullanabilir. Neredeyse tüm insanların (%99) sağ elini veya solak olmayı güçlü bir tercihi olmasına rağmen, daha az sayıda kedi baskın pençeleri tercih ediyor. Bir araştırmaya göre kedilerin yaklaşık %75’i bir patisini diğerinden daha fazla kullanıyor .

Dişi kedilerin yarısından biraz fazlası (%52) sağ patilerini kullanmayı tercih ediyor. Benzer şekilde erkek kedilerin %52,3’ü sol patisini kullanmayı tercih ediyor.

3. Dişi Turuncu Tekir Kediler Nadirdir

Turuncu veya kızıl renkli bir kedi görürseniz dişi olma ihtimali düşüktür. Bunun nedeni, kürk renginden sorumlu genlerin cinsiyete bağlı olmasıdır. Turuncu kedilerden sorumlu olan gen, X kromozomu tarafından taşınmaktadır. Dişilerde her zaman iki X kromozomu (XX) bulunur; erkeklerde her zaman bir X ve bir Y (XY) bulunur. Bir dişi kedinin turuncu olabilmesi için her iki X kromozomunda da turuncu genlere sahip olması gerekir.

Siyah gen kedilerde turuncu genden daha yaygındır, bu nedenle dişilerin turuncu olmak için ihtiyaç duydukları iki turuncu geni miras alması nadirdir. Turuncu tekir kedilerin yaklaşık %80’i  erkektir çünkü turuncu olmak için yalnızca bir turuncu X genine ihtiyaç duyarlar.

4. Calico Kedilerinin ve Kaplumbağa Kabuğu Kedilerinin Neredeyse Tamamı Dişidir

Kanepede huzur içinde dinlenen, benzersiz ve renkli kürkünü sergileyen kaplumbağa kabuğu kedi.

Patiska ve kaplumbağa kabuğu renk desenleri neredeyse dişi kedilere özeldir. Aynı turuncu/siyah renk genetiği devreye giriyor. Bir kedinin patiska  veya  kaplumbağa kabuğu olabilmesi için iki X kromozomuna (XX) sahip olması gerekir; bunların her biri patiska veya kaplumbağa kabuğu renk desenini oluşturmak için gereken farklı alelleri taşır. İki XX kromozomu her zaman bir kediyi dişi yaptığı için bu renk desenleri kesinlikle dişilerde görülür.

Bir erkek kedi, yalnızca Klinefelter sendromu adı verilen nadir bir duruma neden olan fazladan bir X kromozomuyla doğmuşsa patiska veya torti olabilir . Bu kedinin üç kromozomu olacaktı: XXY.

5. Kısırlaştırılmayan Dişi Kedilere Kraliçe Denir

Kısırlaştırılmamış erkek kedilere erkek kedi denildiği gibi dişi kedilerin de üreme durumlarına göre birkaç farklı takma adı vardır. Üreme çağındaki sağlam dişilere kraliçe denir. Kedilerde doğum yapma sürecine ana arı oluşumu denir. Dünyanın bazı yerlerinde kısırlaştırılmış dişi kediye “molly” adı verilmektedir.

6. Dişi Kediler 4 Ayda Hamile Kalabilir

Dişi yavru kediler bazen cinsel olgunluğa ulaşabilir ve 16 haftalıkken hamile kalabilirler. Ancak ergenliğin sona ermesi ve ilk kızgınlığın (kızgınlık döngüsü) 6 ay civarında ortaya çıkması daha yaygındır. İstenmeyen gebeliği önlemek için 4 ila 6 aylıkken erken kısırlaştırma yapılması önerilir.

7. Dişi Kediler Yılın Her Zamanında Hamile Kalabilir

İlkbahar ve yaz en önemli üreme mevsimleri olmasına rağmen dişi kediler yılın hemen her döneminde hamile kalabilir. Kedilerin hamile kalması için en yaygın aylar Şubat’tan Ekim’e kadardır. Dünyanın bazı bölgelerinde, bu aylarda güneş ışığının daha fazla olduğu kış aylarında kediler de hamile kalabilmektedir.

8. Dişi Kediler Yılda İki ila Üç Kez Kızgınlığa Girer

Sevimli altın Bengal anne kedisi minik kedi yavrusuna sarılıyor ve aralarındaki değerli bağı gösteriyor.

Kediler mevsimsel olarak çok östrusludur; bu, bir üreme mevsimi içinde birçok kez kızışmaya (östrus adı verilen) girebilecekleri anlamına gelir. Kızgınlığa giren ancak hamile kalmayan dişi kediler genellikle birkaç ay içinde tekrar kızışmaya girer.

9. Dişi Kediler Uyarılmış Yumurtlayıcılardır

Dişi kediler bir erkekle çiftleşmedikçe yumurtlamazlar. Buna indüklenmiş yumurtlama denir . Üreme dişi kedilerin yumurtlamasına neden olur ve bu da hamilelik şansını çok artırır. Yumurtlamadan önce genellikle kızgınlık döneminde birkaç kez çiftleşmeleri gerekir. Birkaç gün içinde birden fazla üreme genellikle hamilelikle sonuçlanır.

10. Dişi Kediler Birden Fazla Babadan Yavru Yavru Alabilir

Dişi kedilerin kızgınlık döneminde birden çok kez çiftleşmesi yaygındır ve her zaman tek bir erkek kediyle gerçekleşmez. Dişi bir kedi kısa bir süre içinde birden fazla erkekle çiftleşirse, birden fazla babadan gelen yavru kedi yavrularına hamile kalabilir (buna süperfekundasyon denir).

11. Dişi Kediler Bazen Hayali Gebelikler Yaşar

Bir kedinin vücudu, hamile olmadığı halde sanki hamileymiş gibi tepki verdiğinde, sahte hamilelik veya  sahte hamilelik adı verilen bir durum ortaya çıkar. Bazen dişi bir kedi çiftleşme yoluyla yumurtlamaya teşvik edilirse ancak hamile kalmazsa yalancı gebelik meydana gelebilir. Yalancı gebelik yaşayan kedilerde, karın şişliği veya meme bezlerinden süt üretimi gibi davranış değişiklikleri ve fiziksel değişiklikler görülebilir.

Yalancı gebelik genellikle bir ila üç hafta içinde kendi kendine düzelir. Tekrarlayan sahte gebelik dönemleri yaşayan kediler için kısırlaştırma önerilir.

12. Dişi Kedinin Hamileliği Yaklaşık İki Ay Sürer

Yaklaşık dokuz ay hamile kalan insanlardan farklı olarak kedilerin hamileliği çok daha kısadır ve 60 ila 65 gün sürer. Hamileliğin fiziksel  belirtileri  genellikle bir kedinin üç haftalık hamile olduğu dönemde fark edilebilir. Dişi kedinizin hamile olabileceğinin işaretleri arasında iştah artışı, ani kilo alımı (özellikle karnında), şişmiş ve pembe meme uçları ve davranış değişiklikleri yer alır.

13. Dişi Kediler İdrar Spreyi Yapabilir

Kedilerde yaygın bir bölge işaretleme davranışı olan idrar püskürtme davranışı sergileyen bir kedi

İdrar işaretlemesi genellikle erkek kedilerde görülse de  dişi kediler de idrar sıkar . Bu normal kedi davranışı, ev kedileri için iç mekana idrar püskürttüklerinde sorun yaratabilir. İdrar püskürtme, ayakta duran bir kedinin idrarını duvarlar, kanepeler, ağaçlar vb. dikey yüzeylere bırakmasını içerir.

İdrar püskürtme, bölge işaretleme ve çiftleşme davranışıyla ilişkilidir, ancak bazı kediler stresliyse veya kendilerini iyi hissetmiyorsa idrar püskürtür. Dişi kediniz idrar püskürtüyorsa ve veterineriniz buna tıbbi bir neden bulamıyorsa ilk adım kedinizi kısırlaştırmaktır. Diğer çözümler arasında evdeki stres faktörlerinin ortadan kaldırılması ve sakinleştirici feromonların kullanılması yer alır.

14. Kısırlaştırılmayan Dişi Kediler Pyometra Riski Altındadır

Pyometra, hormonal değişikliklerle tetiklenen rahim iç zarının bir enfeksiyonudur. Her ne kadar pyometra bazen kısırlaştırılmamış genç kedilerde görülse de, çoğunlukla kısırlaştırılmamış yaşlı kedileri etkiler. Pyometra  hızla ilerleyebilen hayatı tehdit eden bir enfeksiyondur.

Piyometranın belirtileri arasında ateş, uyuşukluk, yemek yememe, genişlemiş karın ve vajinadan irin benzeri akıntı yer alır. Kısırlaştırılmamış dişi kedinizde bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, onu vakit kaybetmeden bir veterinere götürün.

15. Dişi Kediler Kısırlaştırmak Daha Pahalıdır

Erkek kedilerin kısırlaştırılması nispeten hızlı ve kolaydır çünkü veterinerin testisleri çıkarmak için vücut boşluğuna girmesine gerek yoktur. Dişi kedilerde ise kısırlaştırma ameliyatı daha invazif bir karın ameliyatıdır. Daha fazla anestezi, cerrahi alet ve zaman gerektirir, dolayısıyla erkek bir kedi için genellikle kısırlaştırma ameliyatından daha pahalıya mal olur.

Dişi kedinizi kısırlaştırmak, idrar püskürtme gibi davranışsal sorunları azaltabilir, rahim kanseri olasılığını ortadan kaldırabilir ve hormonlarla bağlantılı diğer hastalıkların riskini azaltabilir.

Kediler Hakkında Dahafazla Bilgi Kedi

 

Youtube Kanalı Bizi Takip Edin

 

Bir yanıt yazın