Hayvansever Haber

Balina Lolita Orca Öldü

balina orca lolita öldü
Görüntüleme

Balina Lolita Orca öldü

Balina Lolita Orca öldü. Sıkışık bir tankta geçirdiği 50 yılı aşkın sürenin ardından Miami Deniz Akvaryumu’ndaki  yaşamı sona erdi.

Bu yılın başlarında, 30 Mart’ta Miami’de düzenlenen bir basın toplantısında Miami Deniz Akvaryumu, uzun süredir acı çeken Lolita’yı (“Tokitae”, “Toki” ve “Sk’aliCh’elh-tenaut”) serbest bırakma planlarını duyurdu. Washington eyaletindeki sahil sığınağı.

Orca Lolita Miami Deniz Akvaryumu’nda ağzını açıyor ve dişlerini gösteriyor.
Bu duyuru, düzinelerce protesto aracılığıyla onun kötü durumu hakkında farkındalık yaratan yerel sakinler ve ünlülerin kampanyalarına ve The Dolphin Company’nin Friends ile ortaklığına ek olarak, PETA kuruluşlarının (Lolita adına PETA ABD tarafından açılan çeşitli davalar dahil) büyük bir kampanyasının ardından geldi.

Toki’nin. Plan hiçbir zaman meyvesini vermemiş olsa da, Amerikan futbol takımı Indianapolis Colts’un sahibi ve CEO’su olan hayırsever Jim Irsay’ın cömertliği sayesinde mümkün oldu.

Balina Lolita Orca’nın Yakalanması

Lolita, tarihteki en büyük vahşi orka yakalaması sırasında ailesinden ve okyanustaki evinden koparıldığında yaklaşık 4 yaşındaydı. Gelecek yarım yüzyılı dünyadaki en küçük orca tankında ailesini bir daha görmeden geçireceğini bilmesinin imkânı yoktu.

1970 yılında ekipler, Güney’de yaşayan 80 üyeli orka topluluğunun tamamını dar bir koyda toplamak için sürat tekneleri, uçaklar ve patlayıcılar kullandı.

Dördü boğuldu ve yedi yavru alınıp dünyanın her yerindeki akvaryumlara satıldı. Miami Deniz Akvaryumu, Lolita’nın hayatına 6.000 dolar değer biçmişti.
Yakalama sırasında evlerinden alınan yedi orkadan hayatta kalan son kişi Lolita oldu. Görünüşe göre hala doğada yüzen annesi olduğuna inanılan orka, muhtemelen ondan daha uzun yaşadı.

Terrell C. Newby, Ph.D.

İlk adı “Tokitae” olan Lolita, bir orca’yı ömür boyu hapsetmek için kullanılan diğerlerinden daha küçük bir tankta acı çekti.

ABD federal Hayvan Refahı Yasası’na göre bu hareket sadece zalimce değil aynı zamanda yasa dışıydı. Onu deniz kenarındaki bir sığınağa taşıma planı çok geç gerçekleşti ve öldüğü güne kadar cehennem gibi hapishanesinde çürüdü.

Onun Yalnız Hayatı
Lolita 50 yıldan fazla bir süre boyunca kendisini çevreleyen beton duvarlardan başka hiçbir şey görmedi. Tek orka arkadaşı Hugo’ydu; bu da, yakalamalar sırasında ağlara takılan ve uzaklaştırılan bir başka talihsiz orkaydı. Esarete karşı sövüp sayıyor, düzenli olarak kafasını duvarlara vuruyor ve hatta bir keresinde gözetleme penceresinin camını kırarak kendini ciddi şekilde kesiyordu. Sonunda 1980 yılında tankın duvarına o kadar sert çarptı ki öldü. Resmi rapor onun beyin anevrizmasından öldüğünü söylüyordu. Hugo acısına son vermek için kararlı bir adım atmıştı ama Lolita yalnız kalmıştı.

Onlarca yıldır Lolita hüzünlü ve gelişigüzel numaralarını yaptı. Kapsülüne özgü lehçeyi kullanarak kayıp ailesine seslendi. Orkaların keskin anıları vardır ve hiç şüphesiz ailesini düşünüyordu ya da özgürce yüzüp derinlere dalabileceği günlerin özlemini çekiyordu.

Balina Lolita Orca Özgürlüğe Yakın

Lolita’nın Güney’de Yerleşik ailesi nesli tükenmekte olan olarak sınıflandırıldığında, ABD hükümeti onu Nesli Tehlike Altındaki Türler Yasası’nın korumasından hariç tuttu. Açılan bir davanın ardından hükümet, PETA ABD, Hayvanları Yasal Savunma Fonu ve Orca Ağı tarafından sunulan ve Lolita’nın ailesinin Nesli Tehlike Altındaki Türler Yasası sınıflandırmasının dışında bırakılamayacağı yönündeki resmi dilekçeyi kabul etti. Grupların açtığı diğer davalar, tankının federal yasaların gerektirdiği minimum boyutu bile karşılamadığını gösterdi. Nihayet onu okyanusa geri döndürme planları yapılıyordu ama o bunu başaramadı.

Bir yanıt yazın